Posts Tagged ‘western digital’

ix2 NAS Drive Failure.

I was copying pictures to my network drive and I noticed that it was responding slowly. Taking a good ten seconds to draw a .jpg preview. I logged into my Iomega Storcenter ix2 and the dashboard told me the news: “A drive is missing from the device”

I immediately made a backup to my workstation. Once copied, I completely shutdown the Storcenter, opened it and checked the connections. In order to see that it was a drive that had failed and not the board, I swapped the SATA cables for the two drives, tightened it all up and turned it back on.

What I next learned was that I have little patience for blinking lights. “What are you doing NAS drive?” I asked. “You respond to a ping, but that’s it.” No web interface… Well, let’s see what’s really going on. Connect via SSH and run this command: cat /proc/mdstat You’ll get actual information about what’s going on. At first I saw that the drive was rebuilding and was at 32.4% with 109 minutes remaining. A few minutes later I ran the command and got something like 33.8% with 132 minutes remaining. Okay – time to get dinner and wait for this to finish.

When I returned, the missing drive was back online and was crisis averted? Nope. The next morning I checked my email and received this from sohostoarge:
The Iomega StorCenter device is degraded and data protection is at risk. A drive may have either failed or been removed from your Iomega StorCenter device. Visit the Dashboard on the management interface for details. To prevent possible data loss, this issue should be repaired as soon as possible.

Awesome. 😐 Well, at least my email script still works.
Later that afternoon I picked up a 500GB WD Caviar Green from BB for $56. The Green drives are quieter, a little slower, and use less power – great for this application. I took the ix2 apart AGAIN, and removed the barely 3 year old Seagate Barracuda 7200.11 out of the device. I know that people have hardware preferences out there, and I know they differ, but here’s mine: I don’t buy Seagate drives. Ever. I’ve been a computer tech for over ten years. (Of course I bought the ix2 without knowing it comes with 2 of them 🙂 )

After closing up the drive I powered the NAS up and watched the magic. The new drive rebuilt and I got a steady blue light on my ix2 when I checked later the next day. No linux commands, no format, no partition, no RAID – just replaced the dead drive with a new one of the same size and we’re back in business. Am I pissed that this drive failed in 3 years? Sure. Did the Iomega ix2 do its job and kept my data safe? Absolutely!

If I didn’t need this data immediately I might have experimented with bigger drives, but I think I’ll upgrade to the ix4 before I ever try to upgrade the capacity of this little guy.

15

11 2010
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!